بازاریابی شبکه ای چه چیزی نیست؟!
بازاریابی چند سطحی به عنوان یک صنعت جدید،اولین بار در سال 1945 بکار گرفته شد. امروزه این تجارت با بیش از 70 سال قدمت موفق بوده در سر تا سر دنیا شرکتهای بزرگ و مطرحی را تشویق به استفاده از این روش بنماید .
متاسفانه در سالهای اخیر بسیاری از افراد و شرکتهای سود جو با سوءاستفاده از کمبود اطلاعات ایرانی ها در مورد این تجارت اقدام به کلاهبرداری نمودند که باعث گردید نام و وجه این تجارت تخریب شود تا امروزه ایرانی ها آن را یک کلاهبرداری مشابه طرح های هرمی بدانند. در صورتی که این روزها در کشورهای پیشرفته و بسیاری دیگر از جمله کشورعزیزمان ایران، به روش صحیح و تحت نظارت قانونی این تجارت جامه عمل پوشانده اند.
اسکات آلن (Scott Allen) از کارشناسان مطرح کارآفرینی در مقاله ای مشکل واقعی در بازاریابی شبکه ای را به صورت زیر مطرح کرده است:
بر طبق تصور برخی، اساسی ترین مشکل بازاریابی شبکه ای ساختار هرمی در پرداخت های آن است که این حرفه را مشابه طرح های هرمی جلوه داده و موجب بدگمانی به آن شده است. اما این ایراد را نمی توان برای ساختار بازپرداخت آن مطرح کرد. تقریباً تمامی سازمان های فروش در سر تا سر دنیا چنین ساختاری برای پرداخت های خود دارند. فروشندگان به کمیسیون دست پیدا می کنند، مدیران فروش در سطوح بالاتر به پاداش می رسند و همین روند تا به سطوح بالاتر ادامه دارد.
ایراد دیگری که بر این حرفه وارد می شود این است که برخی می گویند برای مشارکت در آن باید هزینه پرداخت شود. در جواب این عده می توان گفت: قطعاً در هر فعالیتی برای شروع باید سرمایه گذاری انجام دهید و هزینه های ابتدایی را پرداخت کنید و همچنین تنها در صورتی به درآمد دست پیدا می کنید که در آن تلاش کنید. طرح بازاریابی شبکه ای همانند طرح های پونزی یا طرح های هرمی غیر قانونی نیستند که در بدو ورود از شما هزینه های بالا دریافت شود، درآمدی که کسب می کنید از ثبت نام افراد دیگر بدست می آید نه آنکه در آن یا محصولی وجود نداشته باشد و یا محصولات بی کیفیت با قیمت های بالا ارائه شود. طرح بازاریابی شبکه ای یک مدل فرانشیز استاندارد است. شرکت های مطرحی همچون Amway ،Excel ،Meleleuca ،PrePaid Legal ،USANA و بسیاری از شرکت های مطرح دیگر با فروش میلیون ها دلار از محصولات شان به مشتریان به درآمد رسیده اند.
ایده بازاریابی شبکهای از فرمول تصاعد گرفته شد، که در سده ششم ق. م. توسط فیثاغورس و در سده سوم ق.م. توسط اقلیدس در کتاب معروف «مقدمات» به جهان معرفی شد.
جی. پل گتی، ثروتمندترین مرد آمریکایی در سال ۱۹۵۷ میلادی بود، و برای اولین بار اعلام کرد که «من ترجیح میدهم که از ۱٪ تلاش صد نفر استفاده کنم تا اینکه از ۱۰۰٪ تلاش خودم».
این ایده که اهرم زمان نام دارد، امروزه پایهگذار فلسفه بازاریابی شبکهای شدهاست. اولین بار، یک شرکت دوچرخه سازی در روسیه از این ایده استفاده کرد و برنامهای ترتیب داد که مشتریان با پرداخت ۱۰ روبل بجای ۵۰ روبل صاحب دوچرخه شوند مشروط بر اینکه چهار مشتری دیگر نیز معرفی کنند؛ ولی فروش کمپانی بسرعت به اشباع رسید. در روسیه به آن شرکت بهمنی و در فرانسه به آن گلوله برفی لقب دادند و صد در صد تقلب و کلاهبرداری تلقی شد. از آن پس، سیاستمداران، اقتصاد دانان و جامعه شناسان زیادی بدنبال پیدا کردن راهی بودند که از این ایده به نفع همه استفاده کنند.
اولین کمپانی که بطور رسمی فعالیت بازاریابی چند سطحی را در سال ۱۹۳۰ آغاز کرد، کمپانی ویتامین کالیفرنیا بود که نام خود را در سال ۱۹۳۹ به نوترالایت تغییر داد که امروزه محصولات خود را از طریق کمپانی اموی به فروش میرساند.
در سال1388 وزارت بازرگانی اقدام به صدور مجوز برای شرکتهای مایل فعالیت در بازاریابی شبکه ای نمود. در سال 1390 نیز به یکسری از شرکت های ایرانی مجوز فعالیت داده شد. تا کنون در ایران 20 شرکت دارای مجوز قانونی هستند.
سال 1393 دولت بازاریابی شبکه ای را یک صنف خواند. در بین این 20 شرکت دارای مجوز،یک یا دو شرکت دارای سابقه قبل از ظهور بازاریابی شبکه ای در ایران هستند و مابقی شرکت ها بعد از سال 90 به وجود آمده اند.
اگر شما شنیدید که یک شرکت با سابقه ای اعلام کرد " در صورت معرفی یکی از دوستانتان به ما، در خرید بعدی از تخفیف برخوردار شوید" این همان بازاریابی چند سطحی است . انجمن های سلامتی ،آژانس املاک، شرکتهای ارتباط تلفنی و صنایع بسیار دیگری از این روش استفاده می کنند. بسیاری از مشاغل تلاش می کنند تا مشتریان کنونی شان تبلیغ و بازاریابی محصولات و خدمات آنها را برای مشتریان بالقوه انجام دهند.
بازاریابی شبکه ای نوعی از تجارت است که در آن مصرف کنندگان یک شرکت تولید کننده می توانند بازاریاب محصولات مصرفی خود باشند و با انعقاد قرارداد با شرکت تولید کننده،معرفی و فروش محصولات به اطرافیان خودمی توانند درآمد قابل توجهی کسب کنند. در صورتی که شخص بتواند با معرفی این تجارت به اطرافیان خود و معرفی آنها به شرکت ،گروه فروش خود را شکل دهد؛ طبق پلنهای درآمد زائی شرکت درصدهای مشخصی از قیمت کالاهای فروخته شده در گروه فروش خود را به عنوان پاداش دریافت می کند.
برخی از افراد ذهنیت غلطی نسبت به حرفه بازاریابی شبکه ای دارند که براساس این ذهنیت اقدام به فعالیت می نمایند.این موضوع منجر به خدشه دار شدن چهره صنعت و تشدید تصورات منفی در مورد آن می شود. افراد علاقه مند به این حرفه زمانی در فعالیت شان موفق خواهند بود که با چارچوب ذهنی مناسب اقدام به فعالیت نمایند.
برخی از تصورات غلطی که در مورد این حرفه وجود دارد به شرح زیر است:
1-حرفه یک شبه پولدار شدن:
برخی از افراد تحت تأثیر تبلیغات منفی و دروغین تصور می کنند با ورود به این حرفه می توانند خیلی سریع و با تلاش کمی به ثروت کلانی دست پیدا کنند. به این افراد باید گفت: حرفه بازاریابی شبکه ای شیوه ای در توزیع کالا است که می بایست در آن تلاش کرد. این سیستم یک سیستم عادلانه است که در آن براساس تلاش تان به شما درآمد و پاداش تعلق می گیرد نه براساس تقدم زمانی و ورودتان به سیستم.
2-کار آسان:
برخی تصور می کنند انجام این تجارت بسیار آسان است؛ در صورتی که آنان در اشتباه هستند. درست است که سرمایه اولیه در این تجارت بسیار اندک است، اما برای رسیدن به موفقیت نیاز به تلاش و صرف زمان زیادی است.
3-کار تمام وقت:
یکی از مزیت هایی که این حرفه نسبت به سایر مشاغل دارد این است که آن را می توان به صورت پاره وقت انجام داد و به اندازه مشاغل تمام وقت نیز موفقیت کسب کرد. برخی از افراد تصور می کنند برای موفقیت باید تمام وقت شان را به این کار اختصاص دهند، این موضوع یک تصور غلط است. شما با اختصاص حداقل روزی دو ساعت می توانید به موفقیت دست پیدا کنید به شرط آن که ذهنیت درست داشته باشید و کار را درست انجام دهید.
4-یکی از تفکرات غلطی که در جامعه ما وجود دارد این است که افراد فکر میکنند این کار ریسک زیادی دارد؛باید گفت شما از آنجایی که هیچ سرمایه ای در این میان نمی گذارید بلکه تنها در برابر محصولی که خرید میکنید بول پرداخت میکنید،پس در واقع هیچ ریسکی در این کار وجود ندارد.
نکته بسیار جالبی که در این کار وجود دارد(با توجه به صحبت های Randy Gageیکی از افراد موفق در این تجارت ) این است که شما برای کسب موفقیت در صنعت نتورک به مدرک تحصیلی و اعتبار شغلی نیاز ندارید.
معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت و متولی اصلی راهاندازی شبکههای بازاریابی در دولت ،حسن رادمرد،می گوید:" هدف راهاندازی شرکتهای بازاریابی شبکهای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمتها است."
و همچنین هدف اصلی در حوزه تجارت بازاریابی شبکهای را در آینده، علاوه بر مهار و جلوگیری از افسار گسیختگی قیمتها، مدیریت مناسب توزیع کالا همراه با کاهش هزینهها و عرضه بیواسطه کالاها بین تولیدکننده و مصرفکننده عنوان کرد.
وی ادامه داد: برای
پیادهسازی این نظام در کشور نیازمند فرهنگسازی لازم هستیم، به گونهای که با
توجه به استقبال تجار و بازرگانان در آینده ای نزدیک میتوانیم شاهد جایگزینی
بازاریابی شبکهای با نظامهای توزیع سنتی در کشور باشیم.
از مهم ترین اهداف شرکت های بازاریابی شبکه ای میتوان به
موارد زیر اشاره کرد:
1-گشترش و حمایت از تولیدات داخل کشور
2-ایجاد شغل پاره وقت و پر درآمد برای همه
3-ایجاد اشتغال و درآمد زایی برای خانم های خانه دار
4-آموزش و ترویج روش صحیح و قانونی بازاریابی شبکه ای در کشور
5-ترویج فرهنگ خرید اینترنتی
بهترین شرکت بازاریابی شبکه ای در ایران کدام است؟
یکی از سؤالاتی که افراد علاقه مند به شروع فعالیت بازاریابی شبکه ای به دنبال پاسخ آن هستند این است که کدام شرکت بهترین شرکت برای فعالیت است؟
بدون اغراق و با توجه به مطالب قبل؛ شرکت های زیادی وجود دارند که از طریق نتورک مارکتینگ به فروش کالا و خدماتشان مشغولند و هر یک مدعی برتری بر شرکت های همتای خود است. انتخاب یک شرکت معتبر برای همکاری بسیار حائز اهمیت است، زیرا شما در تصمیمتان هدف دراز مدتی را دنبال می کنید؛ بسیاز مایوس کننده و حتی فاجعه بار خواهد بود اگر بعد از مدتی بفهمیم که فعالیت شرکت مورد نظرمان متوقف شده یا اینکه شرکت طرح پرداختش را تغییر داده و یا اینکه دسیسه هرمی از آب درآمده است.
معیارهای زیر در کمک به شما برای اتخاذ تصمیمی معقولانه سودمند خواهد بود:
1-پیشینه شرکت و سابقه کار آن:
معقول است شرکتی را انتخاب کنیم که دست کم 5 سال سابقه کاری موفق داشته باشد. راجع به سرمایه اولیه ای که به شرکت می پردازید، بده بستان های آن و سوددهی شرکت را بررسی کنید. به دلیل آنکه اکثر شرکت هایی که به روش نتورک مارکتینگ کالا یا خدمات میفروشند، بیشتر از 5 سال دوام نمی آورند. البته این بدان معنا نیست که شرکت های جدید التاسیس خوب نیستند. در چنین مواردی بایستی تحقیق کنید.
2-مدیران شرکت:
بایستی اعتبار روسا و مدیران شرکت را چک کنید.
-آیا مدیران شرکت در تجارت نتورک مارکتینگ تجربه ای دارند؟
-آیا نتورک مارکتینگ اصلیترین فعالیت تجاری شرکت است؟
-آیا شرکت در سایر فعالیت های تجاری غیر مرتبط نیز دست دارد؟
معقول است شرکتی با تیم مدیریتی مجربی را انتخاب نماییم که فعالیتش فقط بر روی نتورک مارکتینگ متمرکز است.
3-محصولات و خدماتی که شرکت ارائه می دهد:
در این خصوص بهتر است موارد زیر را در نظر گرفت:
- کالاهای مصرفی که همه روزه مورد نیازند
- کارایی و کیفیت محصولات و خدمات
- قیمت محصول
- خدمات بعد از فروش
4-طرح بازپرداخت شرکت:
طرح بازپرداخت شرکت باید برای همه سخاوتمندانه و عادلانه باشد و به مشتریان فعال بر اساس تلاش آنها و نه ملاکهای دیگر پاداش پرداخت شود.
نتورک مارکتینگ یک فرهنگ والای انسانی را در خود جای داده است،فرهنگ کمک کردن به دیگران که این یکی از نقاط قوت این کار است.
و همچنین رسالت کسانی که دوستان شان را وارد این تجارت میکنند، زنده کردن رویا های افراد با هدف و با انگیزه است.
و در آخر تمایل یعنی علاقه به انجام کار و تحمل سختی ها برای موفق شدن در آن کار.
اگر شما این کسب و کار را درک کنید و تمایل واقعی برای کمک به خودتان و دیگران را داشته باشید، موفق تر خواهید بود. افرادی که تمایل برای بهتر بودن دارند، کسانی هستند که دنیا را تغییر می دهند...
http://www.networkmarketing.mimt.gov.ir
دلارام روشن ضمیر مدبری
- ۰ نظر
- ۲۶ آبان ۹۶ ، ۱۹:۲۱